VHMPO
Image default
Banen en opleidingen

Waarom je niet constant aan de kwaliteit van het werk hoeft te denken

werk zoeken

Velen van ons houden zich aan principes die ons ervan weerhouden een productiever leven te leiden. Er wordt bijvoorbeeld algemeen aangenomen dat het verbeteren van de productiviteit of het optimaal benutten van uw tijd bijdraagt ​​aan een afname van de kwaliteit van het werk of het vermogen om toegewezen taken perfect uit te voeren. Ongeveer de helft van de deelnemers aan ons online programma, bedoeld om professionals te helpen productiever gedrag op het werk te ontwikkelen, was het eens met de stelling: “Ik weet zeker dat ik meer zou kunnen doen in minder tijd, maar de kwaliteit van mijn werk zou afnemen.”

Wellicht heeft u dit ook in de praktijk ervaren. Om 17.30 uur kun je waarschijnlijk op de knop “e-mail verzenden” klikken en het werk verlaten. Maar dan lijkt het u ineens dat het de moeite waard is om nog een half uur te zitten bij het opstellen van een brief, en dat u een korte tijd op kantoor blijft.

Speelden deze 30 minuten zo’n belangrijke rol? Kan zijn. Maar hoogstwaarschijnlijk gaven ze u alleen maar meer vertrouwen in de kwaliteit van het uitgevoerde werk. Dit is hoe we gaan geloven dat meer tijd aan werk besteden betekent dat we het beter doen.

Meer tijd die aan een taak wordt besteed, is echter niet noodzakelijk gelijk aan werk van hogere kwaliteit. In feite kan deze keer ons werk schaden en de kwaliteit ervan verminderen. Onderzoek toont aan dat wanneer de tijd die op het werk wordt doorgebracht meer dan 50-55 uur per week bedraagt, het niveau van cognitieve vaardigheden (dat wil zeggen emotionele intelligentie en het vermogen om rationeel te redeneren en problemen op te lossen), evenals de betrokkenheid, afnemen.

De omgekeerde verhouding tussen de kwaliteit van het werk en de hoeveelheid tijd die eraan wordt besteed, is al lang bekend. Henry Ford verkortte bijvoorbeeld zijn werkweek van 48 uur naar 40 uur in een poging om het aantal fouten dat zijn werknemers maakten te verminderen. Werkgevers in sommige verwerkende industrieën hebben ook ontdekt dat ze de output en kwaliteit kunnen behouden en tegelijkertijd het aantal arbeidsuren kunnen verminderen.

Als dat u niet overtuigt, is hier nog een argument: volgens onderzoek van vooraanstaande strategische adviesbureaus hebben managers moeite om onderscheid te maken tussen degenen die 80 uur per week werken en degenen die 50-60 uur werken. Met andere woorden, het extra werk blijft helemaal onopgemerkt.

Extra tijd leidt niet altijd tot betere resultaten. We weten dat het minder waarschijnlijk is dat lange en complexe e-mails tot het einde worden gelezen, en dat de tijd die wordt besteed aan het ontwikkelen van meer strategieën of opties, uiteindelijk leidt tot minder effectieve beslissingen.

Als de overtuiging dat meer tijd aan een taak helpt om de kwaliteit van de oplossing te verbeteren, een ongeschreven regel wordt, dan ben je altijd ergens mee bezig. Het werk zal alle tijd in beslag nemen die ervoor is uitgetrokken. En de hoop dat een verhoogde productiviteit zal leiden tot een betere balans tussen werk en privé, kan worden opgegeven. Een van de deelnemers aan ons programma stelde de vraag: “Waarom moet ik sneller werken, omdat ze in dit geval meer werk aan mij besteden om mijn werkuren te vullen?” Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, moet u stoppen met het koppelen van tijd aan kwaliteitswerk.

In plaats daarvan moet worden erkend dat kwaliteit in feite wordt beïnvloed door productief gedrag. Buiten de werkomgeving begrijpen we instinctief dat snelheid als onderdeel van productiviteit samenhangt met kwaliteit. Baan- en veldatleet Mebracht Keflesighi, die de Boston Marathon in 2014 won, verklaart zijn overwinning aan de hand van de verhouding tussen snelheid en vorm (dat wil zeggen kwaliteit): “Als mijn vorm er niet was geweest, denk ik niet dat ik dat zou kunnen. heb gewonnen. Ik denk aan mijn voeten – waar ze de grond zullen raken. Over mijn heupen, knieën, benen, armen en nek. De manier waarop ik mijn hoofd vasthoud. Over waar mijn kin zou moeten zijn als ik bergop of bergaf ren. ” Een vergelijkbare situatie doet zich voor in de auto-industrie: de hoogste kwaliteit wordt meestal geassocieerd met de snelste. Dit is de reden waarom onderdelen en algoritmen die zijn ontwikkeld voor racewagens later worden gebruikt in conventionele voertuigen. De auto-industrie heeft altijd vertrouwd op de technologie die in de autosport wordt gebruikt om raceauto’s samen te stellen als een innovatief testterrein.

Het verband tussen productiviteitswinst en kwaliteitsverbeteringen is niet beperkt tot racen. Een eenvoudig maar illustratief voorbeeld is het gebruik van “sneltoetsen” bij het werken op een computer. Sneltoetsen besparen tijd en helpen de kwaliteit van uw werk te verbeteren door fouten bij het invoegen van items op de verkeerde plaats of onjuiste klikken te voorkomen.

De misvatting over de negatieve impact van productiviteit op kwaliteit doet ons ook geloven dat kwaliteit de eerste prioriteit is als het om werk gaat. Het speelt zeker een belangrijke rol. Moet het echter een topprioriteit zijn? In sommige gevallen kan een te grote concentratie op kwaliteit of een houding ten opzichte daarvan als doel op zich de ontwikkeling belemmeren. Denk aan het ideale strategische plan dat drie maanden heeft geduurd om te ontwikkelen … en dat uiteindelijk stof op de plank verzamelt naarmate de context in die tijd is veranderd, waardoor de potentiële voordelen van de strategie teniet worden gedaan. Het echte doel van elke baan is resultaat, of het nu gaat om verkoopcijfers, winst of de gemeenschap. Door prioriteit te geven aan productiviteit, zorgen we ervoor dat er met de best mogelijke kwaliteit wordt gewerkt.

In ons werk met bedrijven hebben we te maken gehad met de gevolgen van een “cultuur van kwaliteit”. Mensen besteden veel tijd aan het perfectioneren van werk dat hetzelfde effect zou kunnen hebben zonder de extra uren die ze aan herwerken besteden. “Als we onze interne communicatiestandaarden zouden kunnen vereenvoudigen, zouden we zoveel tijd besparen!” – deelde met ons een van de deelnemers aan ons programma van een toonaangevend adviesbureau.

De reden dat extra investeringen in kwaliteit zich niet altijd vertalen in meer efficiëntie, zijn de kosten van arbeid. Als we een onbeperkte hoeveelheid tijd hadden gehad, was dit probleem misschien niet ontstaan. Maar we weten dat door tijd aan één taak te besteden, we een miljoen andere in de steek laten. En als je het Pareto-principe gelooft (20% van de inspanningen levert 80% van het resultaat op en de resterende 80% van de inspanningen – slechts 20% van het resultaat), dan zullen pogingen om het werk tot in de perfectie te brengen in de meeste gevallen leiden tot onbeduidende resultaten met aanzienlijke investeringen. Dit betekent niet dat je niet naar perfectie kunt streven. We moeten dit alleen doen als de inspanning die we leveren een aanzienlijke impact kan hebben op de waarde van het werk.

In tegenstelling tot kwaliteit is productiviteit, zoals de definitie suggereert, gerelateerd aan het effect van werk. De meesten van ons beschouwen productiviteit als de hoeveelheid werk die we in een bepaalde tijd kunnen verzetten. We zouden het echter moeten gaan zien als een indicator van het effect van het werk dat we in een bepaalde periode hebben gedaan. Bij deze aanpak wordt de productiviteit (niet de kwaliteit) de belangrijkste zorg.

Sommige bedrijven begrijpen dit. In onze gesprekken met vertegenwoordigers van toonaangevende technologiebedrijven hebben we verhalen gehoord over slecht ontworpen presentaties vol drukfouten die door medewerkers aan bedrijfsleiders werden gegeven. Vaak toonde de leiding geen ontevredenheid over de onvolmaakte voorbereiding.

Verbetering van de productiviteit zal de kwaliteit van ons werk niet schaden, maar wel verhogen. Maar wat nog belangrijker is, het verhoogt het rendement van onze arbeid. We zijn misschien niet in staat om de principes van de werkcultuur onmiddellijk te veranderen en prioriteit te geven aan efficiëntie boven kwaliteit voor de organisatie. Maar we zijn allemaal in staat om in onze eigen productiviteit te investeren en hoeven niet meer te denken dat de focus erop de kwaliteit van ons werk negatief zal beïnvloeden.

 

https://www.vindazo.be