VHMPO
Image default
Gezondheid

Zo vindt u een mooi en comfortabel seniorenbed

Naarmate u ouder wordt heeft u meer slaap nodig. Uw lichaam heeft echter ook meer steun nodig. Een seniorenbed heeft vele voordelen, zo heeft het functies zodat u makkelijk in- en uit bed kunt stappen. Daarnaast kunt u extra opties kiezen zoals een bedpapegaai of valhek. Maar hoe kiest u een mooi en comfortabel seniorenbed dat aansluit op de behoeften van uw lichaam? In dit artikel geven we u een aantal tips waar u op moet letten bij het kiezen van een seniorenbed.

Kies handige functies en slimme opties

De handige functies en slimme opties onderscheiden het seniorenbed van een normaal bed. Zo kunt u kiezen uit de volgende functies, deze kunt u ook met elkaar combineren:

  • hoog laag functie

  • elektrisch verstelbaar

  • deelbaar

  • (anti-)Trendelenburg functie.

Met de hoog laag functie kunt u het bed volledig in hoogte verstellen, dit is vooral handig tijdens het in- en uitstappen. Met de elektrisch verstelbaar functie kunt u het hoofd en voeteneind los van elkaar in hoogte verstellen. Zo kunt u rechtop zitten in bed of uw benen iets hoger leggen. De functie deelbaar houdt in dat uw tweepersoonsbed eenvoudig in een V-vorm uit elkaar geschoven kan worden. Zo kunt u gemakkelijk onder het bed stofzuigen en ook het opmaken van uw bed wordt eenvoudiger. De (anti-)Trendelenburg functie zorgt ervoor dat het gehele bed voorover of achterover gekanteld kan worden. Wanneer uw hoofd hoger ligt dan uw benen is er een betere bloeddoorstroming richting de hersenen en het hart, dit is in de Trendelenburgstand. Bij de anti-trendelenburgstand liggen de benen lager dan het hoofd, hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding naar de onderste ledematen.

Kies het juiste matras voor uw lichaam uit

Een van de belangrijkste onderdelen van een bed is het matras. Een matras wat niet goed past bij uw lichaam kan ervoor zorgen dat u klachten krijgt. Denk hierbij aan klachten aan uw nek, rug of heup. Als de klachten na het slapen verergert zijn is dit een teken dat uw matras uw lichaam niet goed ondersteund. 

Wanneer u pijn aan uw nek heeft kan het zijn dat uw matras te zacht is waardoor uw lichaam in het matras zakt. Hierdoor moeten uw ruggengraat en schouders uw lichaam gaan corrigeren. Dit geeft in de meeste gevallen zowel rugklachten maar ook nekklachten. 

Een te hard matras geeft vaak schouder- en heupklachten. Doordat het matras te hard is kunnen uw schouder en heup niet in het bed zakken waardoor klachten ontstaan. In dit geval kan een drukverlagend matras verlichting geven. De heup en schouder kunnen in het matras zakken waardoor er minder druk ontstaat een uw gewrichten de ruimte krijgen.

Bij een specialist in seniorenbedden wordt vaak een scan gemaakt van uw lichaam, hierdoor worden de benodigde drukpunten voor het matras goed in beeld gebracht. Zo weet u zeker dat uw matras aansluit bij uw lichaam.

Kies het uiterlijk van uw bed

Tegenwoordig zijn er veel verschillende materialen en kleuren bedden waar u uit kunt kiezen. De eerste keuze die u moet maken is gaat u voor een ledikant of een boxspring? En wordt dit een eenpersoons- of tweepersoonsbed? 

Wanneer u gekozen hebt voor een boxspring of ledikant kunt u uit meerdere materialen en kleuren kiezen. Ondanks dat het een seniorenbed is met veel slimme opties zie je dit van de buitenkant niet. Zo kunt u het uiterlijk van uw bed helemaal afstemmen op uw wensen.

 

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/seniorenbed/