VHMPO
Image default
Onderwijs

Hoe ontstaan donder en bliksem?

Wanneer een weerstation van het KNMI minstens een donderklap hoort wordt dit als een onweersdag geteld. In Nederland onweert het gemiddeld op 25 dagen per jaar. In noordoost Nederland onweert het op zo’n 21 dagen terwijl het in West-Brabant op gemiddeld 34 dagen onweert. 

Hoe ontstaat een onweersbui?

Een onweersbui ontstaat wanneer warme lucht sterk opstijgt en koude lucht sterk daalt. De dalende koude lucht en de stijgende warme lucht stromen vlak naast elkaar. Door de wrijving tussen deze twee luchtstromen ontstaat onweer. Met deze luchtstromingen worden elektrisch geladen deeltjes meegevoerd. Hierdoor wordt de wolk als enorme condensator opgeladen. Dit zorgt ervoor dat ontladingen tussen de wolk en de aarde of tussen de wolk en andere wolken mogelijk worden. Deze ontlading leidt tot donder en bliksem.

Hoe ontstaat bliksem?

Bliksem ontstaat door ontlading. In feite is bliksem een elektrische ontlading. Deze ontlading kan zowel tussen de wolk en de aarde zijn of tussen twee wolken.

Hoe ontstaat donder?

Donder is een geluidsgolf die ontstaat doordat de lucht door een bliksemschicht ineens verwarmd wordt en hierdoor snel uitzet. De uitzetting van de lucht zorgt voor een geluidsgolf. 

Bescherm jezelf en je huis tegen onweer

Wanneer de bliksem inslaat op jouw huis of in de buurt van jouw huis kan er schade ontstaan aan elektronische apparaten. Door de blikseminslag ontstaat er een piek in het stroomnet. Als deze piek bij jouw apparaten komt kunnen deze onherstelbaar beschadigd raken. Dit kan voorkomen worden door een goede overspanningsbeveiliging. met overspanningsbeveiliging wordt de stroom met een aardpen de aarde in geleid. De meeste huizen hebben een aardpen. Sinds 1975 is het hebben van een aardpen verplicht. Alle huizen die na 1975 gebouwd zijn hebben een aardpen maar het kan voorkomen dat huizen voor 1975 deze nog niet hebben. Daarnaast is het goed om regelmatig de aardingsinstallatie te laten controleren. Mocht er geen aardingsinstallatie aanwezig zijn moet er een aardpen geslagen worden. Een aardpen slaan kun je niet zelf, dit moet altijd door een professional gedaan worden.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan