VHMPO
Image default
Dienstverlening

Leer zeilen en stap in de wereld van weer, wind en golven

Zeilen is een kunst. De kunst om met kennis en vaardigheid zo optimaal mogelijk gebruik te maken van wind, weer, stroom en getijden met een boot die op pure natuurkracht door het water klieft. Zeilen is dan ook puur avontuur en het goede nieuws is dat iedereen het kan leren. Je hoeft er echt niet van jongs af aan mee te beginnen. Ook op latere leeftijd kunt u nog prima leren zeilen.

Gezonde inspanning in de vrije natuur

Zeilen is niet alleen een boeiende sport maar ook een gezonde inspanning in de vrije natuur. Als u het zeilen eenmaal onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. U kunt gaan zeilen op het IJsselmeer en aanleggen in een van de vele pittoreske haventjes. De gastvrije randmeren beschikken over diverse natuureilandjes en aanlegplaatsen waar je op de boot kunt overnachten. Reden genoeg om een zeilcursus te gaan volgen en een gecertificeerde zeilschool te zoeken.

Veluwemeer en Wolderwijd

Zeilen kun je het beste leren op een breed water dat wel enige beschutting biedt. Nederland is gelukkig rijk aan binnenmeren die daar geschikt voor zijn. Niet alleen in de provincie Friesland maar ook in Flevoland. De randmeren, waaronder het Veluwemeer bij Harderwijk en Biddinghuizen en het brede Wolderwijd bij Zeewolde, zijn dan ook ideale locaties voor het volgen van een zeilcursus bij een zeilschool. Deze brede randmeren bieden niet alleen een goed overzicht en beschutting maar ook de ruimte. U kunt er alle beginnersfouten maken zonder dat dit direct gevolgen heeft.

Zeilcursus op de randmeren

Tijdens een zeilcursus bij een zeilschool op de randmeren krijgt u uitleg over de basistechnieken van het zeilen, leert de zeilen te hijsen, manoeuvreren en aanleggen. Ook de veiligheid en ‘goed zeemanschap’ -de basisregels op het water- komen aan bod. Daarna gaat u het water op en leert de zeilboot te besturen. U krijgt les van gecertificeerde zeilinstructeurs en sluit de zeilcursus af met een landelijk erkend diploma.

 

Zeilboot huren op de randmeren

Wanneer u eenmaal de basis van het zeilen onder de knie hebt, is het zaak om de nodigde ervaring op te doen. U kunt een vervolgcursus doen, bijvoorbeeld als u een grotere zeilboot wilt huren voor een zeilvakantie. Maar ga vooral vaak en zelf het water op. De zeilschool bij de randmeren beschikt ook over zeilboten voor de verhuur.