VHMPO
Image default
Bedrijven

Een prachtig dak van riet

Daken van riet waren vroeger de daken van de armen. Je kunt je er nu misschien niks meer bij voorstellen, aangezien je vaak alleen nog maar een rietendak ziet bij huizen die verder ook heel chique en duur zijn, maar het is toch echt zo.

Vroeger was riet namelijk ook helemaal niet zo’n veilige optie. Het was goedkoop, omdat er verder helemaal niks met het riet werd gedaan. Dit maakte het riet helaas ook brandgevaarlijk en bovendien staan het huis onder het riet daarmee ook al snel in vuur.

Vandaag de dag hebben rietdekkers meer dan genoeg werk en zit het ook wel snor met de brandveiligheid van rieten daken. Er zijn namelijk tegenwoordig een hoop opties die een rieten dak eigenlijk net zo veilig maken als een dak van bijvoorbeeld dakpannen of beton.

Steeds vaker wordt er bijvoorbeeld gekozen voor een optie waarbij het riet vooraf gegaan wordt door een laag dakpannen. Die dakpannen liggen onder het riet en zijn dus ook niet zichtbaar. Ze zijn er puur voor de stevigheid van het dak en om beter isoleren.

Ook het riet zelf is tegenwoordig veel bestendiger. Zo wordt riet tegenwoordig nagenoeg altijd geïmpregneerd met een verstevigende en brandwerende vloeistof en wordt er ook steeds vaker gebruikt gemaakt van kunstriet. Dat klinkt misschien als iets dat er niet mooi uitziet en een goedkopere versie van het echte werk is. Dat is echter niet waar. Kunstriet ziet er eigenlijk net zo goed uit als echt riet, alleen heeft het een aantal voordelen. Zo wordt het door de impregnatie minder gevoelig op zogenaamde biologische groei. Mos en schimmels hebben zo minder kans om te groeien op je dak en dat maakt ook dat je dak langer mee zal gaan.

Verder is het ook belangrijk om je dak goed te onderhouden en regelmatig te laten nakijken.

Voor meer info : bron van dit artikel