VHMPO
Image default
Energie

Wat zijn de fiscale voordelen van het installeren van zonnepanelen?

Wanneer u zonnepanelen op uw huis installeert, begint u vrijwel meteen geld te besparen op uw elektriciteitsrekening. Zonnepanelen kunnen uw maandelijkse energierekening drastisch verlagen, vanaf de eerste dag. Het duurt niet lang voordat die besparingen de installatiekosten dekken, wat betekent dat u elke maand wat meer geld op zak houdt. Maar daar houden de besparingen niet op. Niet alleen zullen zonnepanelen uw maandelijkse energierekening verlagen, maar u krijgt ook een betere belastingaangifte voor zonnepanelen.

Belastingaftrek

Een belastingaftrek verwijst over het algemeen naar een deel van uw inkomen dat is vrijgesteld van inkomstenbelasting (meestal omdat u dat inkomen moest besteden aan beroepskosten of omdat het onder een andere aftrekpost viel, zoals de standaardaftrek). Een heffingskorting is intussen een euro-voor-euro verlaging van het totale bedrag aan inkomstenbelasting dat u moet betalen. Als uw totale belastingaanslag voor het jaar € 14.000 is, maar u verdient een federale belastingvermindering voor zonne-energie van € 5.000, dan kunt u het bedrag zomaar met € 5.000 op uw belastingaanslag verminderen. U bent dat jaar maar € 9.000 inkomstenbelasting verschuldigd. Merk op dat deze cijfers louter als hypothetische illustratie worden aangeboden; Zorg ervoor dat u uw specifieke belastingsituatie en uw btw teruggaaf zonnepaneel bespreekt met een gekwalificeerde belastingadviseur in uw regio, aangezien uw belastingsituatie en btw teruggaaf zonnepaneel ingewikkelder kan zijn.

Wat zijn de criteria om btw teruggaaf zonnepaneel of belastingteruggave te claimen?

U kunt het tegoed één keer claimen voor de oorspronkelijke installatie van de apparatuur. U moet de eigenaar zijn van het fotovoltaïsche systeem op zonne-energie en het moet zich in uw hoofd- of tweede woning bevinden. (In sommige gevallen komt een extern gemeenschapszonneproject ook in aanmerking.) Als u zonnepanelen huurt, krijgt u geen belastingvoordelen. Er is echter geen maximumbedrag dat kan worden geclaimd. Als u het systeem bovendien via de fabrikant hebt gefinancierd en contractueel verplicht bent om het volledig te betalen, kunt u het krediet claimen op basis van de volledige kosten van het systeem. U hoeft niet eens aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet om aanspraak te maken op belastingvoordelen zoals btw teruggaaf zonnepaneel, hoewel er duidelijke financiële incentives zijn om aangesloten te zijn.