VHMPO
Image default
Aanbiedingen

Kom meer te weten over kosher eten

 

Kosher eten wordt op verschillende manier beschouwd. Als we naar de Joodse cultuur in Nederland kijken, dan zie je dat de Joodse cultuur kosher stijl eet. Het is namelijk lastig om in Nederland volledig kosher te eten. Bij het officiële kosher eten wordt er gebruik gemaakt van twee serviezen, eet je enkel vlees van een koshere slager en eet je in principe niet bij andere mensen. Lees snel verder en ontdek meer over het kosher eten. 

Vlees en melk 

Bij de Joodse cultuur wordt gebruik gemaakt van twee verschillende serviezen. Het ene servies wordt gebruikt voor de vleesproducten. Het andere servies wordt gebruikt voor de melkproducten. Deze worden apart gescheiden gehouden. Hier zit een duistere reden achter. In de Tenach staat beschreven dat het bokje niet in de melk van zijn moeder mag worden gekookt. Dit is het enige wat erover in staat. De talmoedgeleerden en rabbijnen hebben naar aanleiding van deze passage bepaald dat je een stuk vlees niet in de melk van zijn moeder mag gaan eten. Melk en vlees mogen dus niet worden gecombineerd. 

Wat betekent dit voor de Nederlandse gerechten? 

Als we vlees en melk gescheiden houden, dan heeft dat redelijk wat gevolgen voor de Nederlandse maaltijden. In de praktijk mag er geen kaas over de pasta bolognese worden gedaan. Kaas is namelijk een melkproduct en de bolognese is een vleesproduct. De combinatie hiervan is niet toegestaan in de Joodse cultuur. Een biefstukje mag ook niet worden gebakken in overheerlijke roomboter. Als vervanger mag je wel gebruik maken van olijfolie of een ander oliesoort om in te bakken. Zolang het maar geen melk product is. 

Nodig jouw Joodse netwerk uit 

Als jij meer te weten wilt komen over het kosher eten, dan is het leuk om eens te praten met iemand uit de Joodse cultuur. Zij vertellen jou graag meer over hun cultuur. Wellicht kunnen ze jou overtuigen om het ook eens te proberen. Wil jij graag een hapje eten met de Joodse cultuur, dan raden wij jou aan om een hapje te gaan eten in een kosher restaurant. Volledig kosher koken is namelijk een grote uitdaging. 

 

https://www.experienceisrael.eu/nl