VHMPO
Image default
Internet

Alle informatie over het afsluiten van een glasvezel abonnement.

Glasvezel

Glasvezel is als het ware een draad dat gemaakt is van glas en is wellicht het meest gebruikte dataverkeermiddel van alle kabelsoorten. Glasvezel werd in 1970 uitgevonden en werd toen voornamelijk alleen voor hele dure projecten en toepassingen gebruikt, maar nu is glasvezel ook beschikbaar voor de normale consument. Glasvezel kan dienen voor zowel internet, als telefoon, als televisie ook wel alles in 1 genoemd.

Soorten glasvezel 

Er bestaan twee soorten glasvezel, multimode en single-mode. Multimode is minder snel als single-mode en wordt meestal gebruikt voor minder lange afstanden, maar heeft een hogere breedbandte en is goedkoper.

De werking hiervan is dat een signaal tegen alle ‘glazen’ kanten opbost in een oplopende volgorde tot het zijn doel heeft bereikt. Single-mode is echter sneller dan multimode en kan voor veel langere afstanden worden gebruikt. Het nadeel hieraan is echter dat het wat duurder is. De werking van single-mode is echter dat er maar 1 laserstraal door 1 rechte weg van glas wordt verstuurd.

Ook is deze kabel wellicht dunner dan de multimode kabel.

De werking

De werking van glasvezel werkt net als het versturen van een morsecode, 1 signaal per keer in een rij van data. De laser die het signaal verstuurd springt dus telkens van aan, naar uit. Deze lichtpuntjes worden via het glas geweerkaatst steeds verder de kabel in tot het, het einde heeft bereikt.

Uiteindelijk dus je dus een serie van binaire nummers die razendsnel door de glasvezelkabel reizen en aan het einde weer gecodeerd kunnen worden naar een computerbestand.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel kent gezien de voorloper al vele voordelen. Zo heeft glasvezel lagere materiaal en lagere installatiekosten en natuurlijk een zeer hoge overdrachtssnelheid van meer dan 1 terabit per seconde. Ook omdat het signaal weinig te maken heeft met metaal in dit geval is het dus ongevoelig voor elektromagnetische storing.

Eerst was glasvezel bijna niet beschikbaar voor de normale consument. Maar nu de tijd veel moderner wordt komen er op steeds meer plaatsen glasvezelkabels (fiber glass) opduiken. Ook u kunt nu zelf uw eigen glasvezel aanlegging regelen. 

Voor meer info : bron van dit artikel