VHMPO
Image default
Gezondheid

Vitaminen tijdens de zwangerschap

Een mineralen- of vitaminetekort komen in westerse landen weinig voor. Echter kunnen kleine tekorten al gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Vooral in bepaalde fases in je leven moet je je voorzien van wat extra.

Het is een fabel dat je voor twee moet eten als je zwanger bent. Echter wordt de behoefte voor bepaalde voedingsstoffen verhoogd tijdens een zwangerschap. Hier kun je beter maar rekening mee houden. Het is van groot belang om extra foliumzuur te slikken tijdens de zwangerschap. Dit is vitamine B11. Dit helpt om neuraalbuisdefecten zoals een open rug of hazenlip bij je baby te voorkomen. Foliumzuur is te vinden on brood, groenten en aardappelen. Echter is de vitamine erg gevoelig voor hitte en kan gemakkelijk verdwijnen uit het voedsel wanneer het opgewarmd wordt. Je extra behoefte aan foliumzuur voorzien alleen via voeding is dus onmogelijk. Met deze reden wordt een supplement daarom ook aanbevolen. Op het moment van conceptie moet je foliumzuurgehalte dus op peil zijn. Om dit op peil te houden wordt het aangeraden om drie maanden van te voren te starten met supplementen die foliumzuur bevatten. Dit zal je elke dag moeten doen met een supplement van 0,4 mg gedurende de eerste drie maanden dat je zwanger bent. Hierna volgt het advies om te stoppen met extra foliumzuur in te nemen op het moment van contraceptie.

Als je gevarieerd gezond eet krijg je voldoende ijzer binnen, maar als er tijdens de zwangerschap sprake is van een ijzertekort kun je het beste een supplement hier voor innemen. Het duurt een flinke tijd voordat je via voeding een tekort aangevuld hebt. Een ernstig ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en dit kan voor zuurstoftekort voor de foetus veroorzaken. Echter kunnen ijzersupplementen zorgen voor constipatie of darm- en maagklachten. Neem een supplement niet in voordat je er met je gynaecoloog over gesproken hebt.

Merken die veel voedingssupplementen aanbieden zijn vitamine en topvitamins.

Voor meer info : bron van dit artikel